Lidmaatschap

Verzeker je van:

  • Persoonlijke service
  • Juridische hulp
  • Loopbaanadvies
  • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   

Nieuws uit de zorgsector

Alles bekijken
zorg bejaarde
De werkdruk in de woonzorgcentra is hoog en blijft maar stijgen. Dit is een gevolg van personeelstekorten en de sterk toegenomen zorgzwaarte van de bewoners. Het personeel blijft met veel engagement werken maar ziet ook met lede ogen aan dat er alsmaar minder tijd is om bewoners de nodige zorg en aandacht te geven. Dit alles bleek uit de resultaten van een bevraging van ACV Openbare Diensten.
Personeelstekort en hoge werkdruk zijn niet alleen problematisch in de openbare woonzorgcentra. Ook de private woonzorgcentra (VZW en commerciële instellingen) kampen met dezelfde problemen. ACV Openbare Diensten en LBC-NVK slaan daarom de handen in elkaar en lanceren zes concrete actiepunten voor een werkbare ouderenzorg.
Lees meer
Maggie De Block
DEC 8

Blijft zorgkundige een zorgberoep?

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie de Block werkt aan een nieuwe wetgeving over de zorgberoepen. 
Wat staat er op het spel voor je toekomst als werknemer of als student in de zorg?
De zorgkundigen maken zich grote zorgen over de toekomst van hun beroep. Terecht, want de intenties van het kabinet De Block zagen er echt niet goed uit. Zo zouden de zorgkundigen volledig uitgesloten worden uit de nieuwe wet op de uitoefening van zorgberoepen waardoor “zorgkundige” geen zorgberoep meer zou zijn…
Samen met de collega’s van LBC-NVK en COC hebben we ons hiertegen sterk verzet. En dat heeft vruchten afgeleverd. Het kabinet stuurt de eerdere intenties bij.
Lees hierover meer in het gezamenlijk bericht van LBC-NVK, ACV Openbare Diensten en COC.
non profit actie
De manifestatie van de zorgsector van vorige donderdag heeft duidelijk al iets opgeleverd. We krijgen van de federale regering een onderhandelingskalender voor onze eisenbundel voor de zorgsector. 
Anderzijds wordt steeds meer verkeerde informatie verspreid over de ADV-dagen. Voor ons is het duidelijk dat de bestaande regeling moet behouden blijven, voor zij die er nu recht op hebben maar ook voor zij die er in de toekomst recht op zouden hebben. 
Hierover onderhandelen wij niet, enkel over bijkomende maatregelen.
Lees meer
Alles bekijken

Hoe is het gesteld met de werkdruk en de personeelstekorten in de openbare woonzorgcentra in Vlaanderen? is er nog wel tijd en ruimte voor kwaliteitsvolle zorg? ACV Openbare Diensten bevroeg meer dan 1000 personeelsleden uit de sector. Bekijk hier de conclusies uit het onderzoek. 
Lees meer
meldpuntzorg
Wij merken dat er steeds meer problemen zijn met registraties en visa van zorgkundigen. ACV-Openbare Diensten wil hier graag een zo duidelijk mogelijk zicht op krijgen. Heb jij ook problemen? Laat het hier weten!
Lees meer

Lentemanifestatie non-profit: de sfeerbeelden

Met z'n 17 000 zorgden we voor een succesvolle lentemanifestatie. Ook de openbare sector was goed vertegenwoordigd. Hopelijk heeft de regering onze noodkreet gehoord!