Toekomstplan De Lijn: onderhandelingen zijn de enige uitwegMeer dan 90 procent van de werknemers nam vandaag deel aan de staking bij De Lijn. Zowel de Vlaamse regering als De Lijn moeten dus beseffen dat de ongerustheid en onzekerheid bij het personeel groot is en blijft.

Dat De Lijn sinds 2008 in besparingsmodus zit en tot 2020 in die modus blijft, is daar niet vreemd aan. Door die aanhoudende besparingen komt de dienstverlening voor de reizigers serieus in het gedrang. Dat moet stoppen.

De Lijn moet haar toekomstplan, haar reorganisatieplan, grondig bijsturen. Daarbij moet het personeel maximaal worden gespaard en moeten een aantal diensten lokaal verankerd worden. 

ACV Openbare Diensten roept nu op tot dialoog. Op 21 februari gaan we weer onderhandelen. Tijdens de duur van die onderhandelingen zullen er geen acties meer volgen die de reizigers kunnen hinderen en we roepen de andere bonden op om hetzelfde te doen. Maar we willen dan wel op korte termijn concrete resultaten boeken.

Wij roepen de Vlaamse regering daarom alvast op een duidelijk en geruststellend signaal te sturen naar het personeel en de reizigers. 

Dit overheidsbedrijf is van ons allemaal en moet ook na 2020 een belangrijke rol blijven spelen.