Geslaagde studiedag ter lancering van het vervoersmemorandum

Studiedag memorandum vervoer
ACV Openbare Diensten organiseerde op donderdag 24 april in de cinemazalen van Utopolis Mechelen een studiedag voor 150 militanten, tewerkgesteld bij De Lijn en pachterbedrijven.
Op het programma stonden drie verschillende workshops en een politiek debat.
  • Agressie
  • Jongeren en vrouwen in de vakbond
  • Sociale media
Agressie

De workshop ‘hoe omgaan met agressie’ kwam er op veelvuldige vraag om concreet te blijven werken rond dit thema. Het is immers één van de hoofdbekommernissen van onze militanten en hun collega’s. Uiteraard werken wij steeds constructief mee aan de verdere uitbouw van ‘veilig op weg’. Ook pleiten wij voor meer inzet van controleurs en politiediensten op probleemlijnen.
Dit neemt niet weg dat er op elk moment van elke rit een (potentiële) agressiesituatie kan ontstaan. Daarom kregen de deelnemers aan deze workshop enkele tips en tricks over hoe zich te gedragen als men ermee te maken krijgt in bus of tram.

Acteurs van de organisatie Crime Controle simuleerden enkele agressiesituaties, die de chauffeurs maar al te best herkenden. Aansluitend werd gewezen op het belang van het luisteren en het erkennen van het probleem van de reiziger, om vervolgens de gespannen situatie door enkele vuistregels trachten te ontzenuwen.
Wij hopen dat dergelijke cursussen in het algemeen scholingsaanbod van De Lijn en de pachters een belangrijke plaats (blijven) krijgen.

Sociale media

In een tweede workshop kwam het gebruik van sociale media aan bod. Zowel de reiziger, de werkgever als de werknemer maakt hiervan gebruik. Hoe gaan wij in een werkgever-werknemer relatie hiermee om? Waar begint mijn vrije meningsuiting en waar eindigt ze? Kan ik zomaar mijn mening over mijn werkgever kwijt op sociale media? Waar bevinden we ons op een publieke ruimte en waar niet? Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens? Mag een reiziger zomaar een foto publiceren op het internet? En hoe gaat mijn werkgever hiermee om? Deze vragen en veel meer kwamen aan bod.
ACV zoekt naar een (juridische) leidraad voor de werknemers, maar ook voor de werkgevers, om hier op een verantwoordelijke manier mee om te gaan. Voor ACV staat bescherming van de werknemer centraal!

ACV Jongeren/Vrouwen

Tijdens deze laatste workshop kregen de leden van de werkgroep jongeren en werkgroep vrouwen uit de vervoersector de kans om zich voor te stellen aan hun collega’s.
Samen met Tom Vrijens van de nationale jongerenwerking van ACV presenteerden onze jongeren een “generatiequiz”. Met een aantal vragen werd onderzocht of er tussen oudere en jongere militanten sprake is van een generatiekloof. Dat bleek gelukkig nogal mee te vallen en dus konden we concluderen dat jongeren én oudere militanten samen nog altijd sterker staan en elkaars kwaliteiten wat vaker moeten gebruiken. 

Daarna werd nog even vooruitgeblikt naar de sociale verkiezingen die binnen twee jaar weer plaatsvinden. Het zal enorm belangrijk zijn om daar voldoende te focussen op jonge militanten.

Vervolgens namen de dames het woord.
Om te starten werden nogal triestige cijfers getoond waaruit bleek hoe weinig vrouwen tewerkgesteld zijn als chauffeur of als technieker in de vervoersector. Zowel de EU als De Lijn hebben zich geëngageerd om dat cijfer op korte termijn omhoog te krijgen. Dat dit niet evident zal zijn, toonden onze dames zelf aan. Onder de vorm van een talkshow gaven zij hun mening over de erbarmelijke staat van het sanitair, de moeilijkheden om gezin en werk te combineren en het beperkte aantal vrouwen in de vakbond.

Ook de nogal “mannelijke” look van het chauffeursuniform werd op ludieke wijze bewezen.

ACV openbare Diensten zal hier ook z’n schouders onder zetten: binnenkort lanceren wij een website waar werknemers van De Lijn en pachterbedrijven op een originele manier hun mening kunnen geven over het uniform.

Standpunten openbaar vervoer

’s Middags werd ons vervoersmemorandum gelanceerd.

Politici Jan Bertels (sp.a), Bart Somers (Open Vld), Ingrid Pyra (Groen), Marc Descheemaecker (N-VA), Karin Brouwers (CD&V) én de Directeur-Generaal van De Lijn Roger Kesteloot werden uitgenodigd om – vertrekkende van stellingen uit ons memorandum – hun visie op openbaar vervoer met de zaal te delen.

Onze standpunten benadrukken we graag nog eens: De Lijn blijft de Vlaamse mobiliteitsmanager, geen afbouw van de basismobiliteit, verdere uitbouw van het openbaar aanbod en geen mini-jobs in het stad- en streekvervoer.

Je kan hier de foto’s zijn van deze studiedag zijn te bekijken.

Wegwijzer sociale wetgeving

 
Ben je ACV-lid? Zorg dan dat je bent ingelogd op deze site en grasduin in onze fiches van de jaarlijkse Wegwijzer Sociale Wetgeving.