Opnieuw acties bij de Civiele BeschermingDe organisatie van de Civiele Bescherming werd onder minister Jambon zwaar hervormd. Eind december moesten vier van de zes kazernes hun deuren sluiten en bleef in Vlaanderen enkel de eenheid van Brasschaat open.

Een aantal personeelsleden van de oude Civiele Bescherming kregen een nieuwe werkplek in die kazerne, maar wel met een bijzonder moeilijke uurregeling. Deze mensen werken 12 uur en 40 minuten per dag. Dat betekent dat personeelsleden die bijvoorbeeld eerst in de kazerne van Jabbeke werkten, om 04.00 u ’s morgens moeten opstaan zodat ze om 07.00 u aan hun werkdag in Brasschaat kunnen beginnen. Eindigen doen ze om 19.40 u waarna ze rond 22.00 u thuiskomen.

Dat is niet alleen nefast voor hun privéleven, de vermoeidheid is ook gevaarlijk want vergroot de kans op ongevallen onderweg. En dat gevaar neemt alleen maar toe wanneer een interventie pas later op de avond of tijdens de nacht voorvalt. Want dan wordt de werkdag nóg langer.

De situatie is totaal onhoudbaar geworden en daarom stelde het personeel zelf een alternatieve uurregeling voor. Een uurregeling waarin minder overuren zouden worden gemaakt, die de efficiëntie én het budget van de Civiele Bescherming ten goede zou komen. Dat voorstel werd aan het kabinet van minister De Crem voorgelegd, maar die verwierp het zonder enige motivatie.

Het personeel vraagt daarover dringend een onderhoud met de minister zelf en houdt, tot het zover is, stiptheidsacties.