Aanwerving douaniers komt te laatAfgelopen vrijdag kondigde de regering een aantal maatregelen aan als voorbereiding op de Brexit. 718 extra aanwervingen zouden er komen. Een serieus aantal. Maar spijtig genoeg rijkelijk te laat.

Selor is er de laatste jaren immers nooit in geslaagd om nieuwe mensen aan te werven binnen een half jaar tijd. 245 nieuwe douaniers aanwerven voor 29 maart zal dus hoe dan ook zeer moeilijk worden.

De schuld voor die trage werking van Selor kan je bij voormalig minister Vandeput (N-VA) leggen. Bij de vorige verkiezingen had N-VA nog felle kritiek op de werking van de federale staat. Je zou dus denken dat na vier jaar politieke verantwoordelijkheid zeker dat aspect wel zou zijn aangepakt. Maar er is niets veranderd en aanwerving blijft vooralsnog één van de grote problemen.

En ook voormalig minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) heeft boter op zijn hoofd. Toen de douane al heel lang geleden bekendmaakte hoeveel extra personen ze nodig hadden, stond hij slechts een eerste schijf van 141 personeelsleden toe. Veel te weinig. En normaal zouden er daar ondertussen nog 120 moeten zijn bijgekomen.

Er is daarom een terechte vrees dat ons land helemaal niet voorbereid zal zijn op de veranderingen die op 29 maart van start gaan. Want duizenden bedrijven hebben nog geen enkele maatregel genomen om de Brexit voor te bereiden. De administratieve diensten riskeren daarom een stormloop aan aanvragen te moeten verwerken in de dagen voor 29 maart.

Het mag duidelijk zijn dat daarvoor de nodige personeelsleden ontbreken. Wij willen vermijden dat de personeelsleden daarvan de schuld krijgen. Nee, het zijn de politici, en dan hoofdzakelijk de voormalige N-VA-ministers, die van dit dossier een knoeiboel hebben gemaakt.