Douane Zaventem houdt stiptheidsactiesDe douaniers van de luchthaven van Zaventem houden vanaf woensdag 17 oktober om 7.30 uur voor onbepaalde tijd stiptheidsacties.
Ze voeren actie tegen het acuut personeelstekort bij de diensten die personen en goederen controleren.

Op vier jaar tijd daalde het aantal personeelsleden van ongeveer 53 VTE’s naar 32 VTE’s. En dat terwijl het aantal taken die moeten worden uitgevoerd steeds meer zijn toegenomen.

De luchthaven van Zaventem heeft nu 650 vluchten per dag en 24,8 miljoen passagiers per jaar. Toch zijn er op bepaalde tijdstippen slechts twee douaniers aanwezig voor controles. Met veiligheidsrisico’s als gevolg.

De uitzending van Pano over “bushmeat” toonde onlangs nog aan dat controles geen overbodige luxe zijn. Maar die controles op vlees vormen slechts een klein onderdeel van het takenpakket van de douaniers. Zij controleren passagiers en hun bagage ook op onder andere alcohol, drugs, sigaretten, cash-geld, namaakproducten, en daarnaast hebben ze nog specifieke taken zoals inscannen van bagage, BTW-aangiftes doen, verdachte geldtransporten nagaan of opvolgen van tips van opsporingsdiensten.

Na eerdere stiptheidsacties volgden er al beloftes voor meer aanwervingen. Maar in de praktijk kwam daar niets van terecht. Integendeel, zelfs de beloofde “één op één vervanging” wordt niet gehaald.

Het personeel eist daarom deze keer spijkerharde garanties: er moet bijkomend personeel worden aangeworven en ingezet in de douanediensten van Zaventem. En nee, de aangekondigde toekomstige aanwervingen zijn niet voldoende. Die zijn namelijk nodig om de gevolgen van de Brexit op te vangen en zijn dus geen antwoord op het structurele personeelstekort.

En als minister Vandeput zegt dat er gewoon te weinig kandidaten zijn die bij de douane willen werken, dan heeft hij dat aan zijn eigen afbraakpolitiek te danken. Door systematisch de werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel af te bouwen, creëer je natuurlijk geen aantrekkelijke werkomgeving.