Douane blijft lijden onder personeelstekortGisteren haalde de douane tot twee keer toe het nieuws. Beide gevallen hebben te maken met personeelstekorten.


De eerste reportage ging over de import van vlees van bedreigde Afrikaanse diersoorten. Daaruit bleek dat dit vlees wel heel gemakkelijk voorbij de douane passeert. Wel, ook de douaniers vinden het ongehoord dat het vlees haast ongehinderd het land binnenkomt. Maar ze kunnen er weinig aan doen. Op de dienst “Passagiers” werken immers 26 personeelsleden in een shiftsysteem. En dat zouden er 50 moeten zijn. Die omstandigheden maken het onmogelijk om op een systematische manier te controleren. De personeelsleden weten heel goed dat de enkele grondige controles die af en toe gebeuren absoluut niet volstaan. Maar ze doen wat ze kunnen.

Verder ging het ook over de Brexit. Er werd trots aangekondigd dat er tegen dan 140 personeelsleden voor de douane zullen bijkomen. Dat kan misschien goed nieuws lijken, maar dat is het niet. Zelfs in het scenario van de meest “softe” Brexit zijn er immers 300 extra personeelsleden nodig. Als we een “harde” Brexit krijgen, zijn er zelfs bijna 400 personeelsleden extra nodig.

Reken daarbij nog dat er bij de douane elk jaar gemakkelijk 140 personeelsleden kunnen afvloeien. Dat betekent dat er bij een aanwerving van slechts 140 personeelsleden uiteindelijk minder douanepersoneel zal zijn na de Brexit dan ervoor. En dat terwijl het werkvolume alleen maar zal toenemen.