Waarom de Civiele Bescherming niet deelneemt aan 21 juliHet personeel van de Civiele Bescherming wil niet medeplichtig zijn aan de door de minister van binnenlandse zaken, N-VA'er Jan Jambon, en zijn kabinet georkestreerde klucht.

De minister wil tijdens het nationaal defilé immers uitpakken met glimmende vrachtwagens en aanhangwagens, die met het modernste materiaal zijn uitgerust, en de bevolking laten geloven dat ze bij een biologische terreuraanslag, een groot industrieel of nucleair ongeval goed beschermd zal zijn. Maar welk nut heeft de allermooiste racewagen als er geen piloot of mecanicien aanwezig is?

Deze – nochtans noodzakelijke en door het personeel gewenste - herstructurering van de Civiele Bescherming is slecht doordacht, niet goed overwogen door de leidinggevenden en biedt geen enkele operationele of strategische visie. Uitsluitend sluwe politieke en zuiver budgettaire overwegingen liggen aan de basis van deze herstructurering, hervorming genoemd. 


Geografische dwaling

Vier van de zes eenheden zullen verdwijnen. Alleen de eenheid van Brasschaat (thuishaven van minister Jambon), vlakbij Antwerpen, en de eenheid van Crisnée, aan de grens met Limburg zullen blijven bestaan. Van een geografische dwaling gesproken: alle krachten zullen in het Noordoosten van het land geconcentreerd zijn, maar wel door alle burgers worden gesubsidieerd.

Wanneer in de kerncentrales van Tihange of Doel het nucleair noodplan in werking treedt, zullen de door onze minister van binnenlandse zaken zorgvuldig gekozen kazernes rechtstreeks getroffen worden omwille van de dominante windrichtingen. Alweer een blunder. Bovendien glijdt de hulpverlening aan de bevolking, toch de kernopdracht bij uitstek, nu langzaam maar zeker af naar een regionalisering of zelfs privatisering (stijging van de kosten voor de burger?).


Miskenning en misprijzen

In de hoop hun werk te kunnen behouden, zullen de personeelsleden van de Civiele Bescherming moeten postuleren voor de betrekking, die ze al bekleden en een test of vergelijkend examen moeten afleggen over materies, waarvoor ze al officieel erkende brevetten hebben behaald.  Dat heeft als gevolg dat meer dan 30% van het personeel in functies zal terugkomen die helemaal niets te maken hebben met hun huidige beroep van redder. Een deel van de laureaten zal degraderen of in graad worden teruggezet omdat de plaatsen beperkt zijn. Dat is totaal absurd.

De verantwoordelijken van deze herstructurering miskennen de deskundigheid en ervaring van het personeel en misprijzen deze mensen. Het is dus met tegenzin, maar wel heel vastberaden, dat wij beslist hebben dit nationale feest aan ons te laten voorbijgaan in onze respectievelijke kazernes, daar waar we vinden dat we de hele Belgische bevolking het best kunnen dienen en het dichts bij de burgers kunnen staan.