Cocaïnesmokkel haven is probleem voor de Belgische douaneBart De Wever, burgemeester van Antwerpen, legt de schuld van het gigantisch toenemend cocaïneverkeer in de Antwerpse haven bij de Nederlandse justitie. Het probleem ligt nochtans in België niet in Nederland.

De douanecontrole in de Antwerpse haven is ondermaats. België werd door Europa al vaker op de vingers getikt wegens te weinig controles. Dat is ook de cocaïnesmokkelaars niet ontgaan. Zij verkiezen dan ook het pover gecontroleerde Antwerpen boven Rotterdam, waar vaker controles plaatsvinden.

Hoe is het zo ver kunnen komen?

Enerzijds ontbreken bij de douane de nodige middelen. De scanners verkeren namelijk in een erbarmelijke staat. De scanner op Linkeroever werkt maar voor de helft, die op Rechteroever is al jaren aan vervanging toe. Maar daar is geen geld voor. België krijgt van Europa nochtans het nodige geld, maar besteedt maar een deel van dat bedrag aan de douane. Op die manier loopt ook het personeel geld mis.

Anderzijds zijn de Belgische autoriteiten niet erg enthousiast om iets te veranderen aan de situatie. Controle kost geld maar vooral ook tijd. Weinig controleren zorgt voor tijdswinst. Dat dat ten koste gaat van de veiligheid wordt dan wel vergeten. Toch is het moeilijk voor te stellen dat er niemand in het bedrijfsleven zich die bedenking heeft gemaakt.

De gecreëerde situatie is dus te wijten aan het wanbeleid van de minister van Financiën en niet van de Nederlandse justitie. Het is ronduit schandalig het eigen falen in de schoenen van anderen te schuiven.

Het is bovendien potsierlijk dat er geld is voor militairen op de Meir maar niet voor een scanner voor de douane in de haven. Dat laatste is minstens even belangrijk op het vlak van veiligheid. Maar ja, het ene is zichtbaar en het andere niet.