Actie douane succesvol, maar minister niet onder de indruk

Vandaag voerden de douaniers van de luchthaven van Zaventem voor de tweede dag stiptheidsacties uit. Opnieuw was er in de voormiddag een uitgebreide controle van de passagiers bij de uitgang. Deze keer was de controle bijzonder succesvol. Ze was zelfs zo succesvol dat ze onderbroken moest worden omdat er een inbreuk werd vastgesteld. Na een uur werd de actie opnieuw hervat en duurde ze tot het middaguur.

De douaniers deelden 5000 euro aan boetes uit. Ze deden ook enkele grotere vondsten zoals een koffer vol met sigaretten en een som geld van meer dan 10 000 euro dat niet aangegeven was. Dat zet aan tot nadenken. Als er zulke vaststellingen gedaan worden, dan bewijst dat dat er meer controle nodig is. Dat kan natuurlijk niet zonder voldoende personeel.

Tot nu toe is er nog geen oplossing. Minister Van Overtveldt verklaart in de pers dat hij het nodige heeft gedaan, terwijl hij niets gedaan heeft.

Hij heeft kunnen bekomen dat er 141 bijkomende personeelsleden aangeworven zouden worden in het kader van de Brexit, terwijl de administratie berekend heeft dat er in het beste geval – in het geval van een ‘zachte’ Brexit – 300 extra personeelsleden nodig zijn. De geruchten over het aantal geslaagde kandidaten zijn trouwens verontrustend. Daarmee zou het misschien niet eens mogelijk zijn om die 141 extra personeelsleden te halen.

Naar verluidt is er wel ongerustheid bij andere ‘actoren ‘ in de luchthaven.  Ook kabinetten van andere ministers zouden hun bezorgdheid hebben geuit. Maar minister Van Overtveldt blijft stoïcijns. Het zal moeilijk worden om tot echte onderhandelingen te komen, maar wij zetten door.
Het bericht dat er maandag onderhandelingen met de minister zouden plaatsvinden, klopt niet. Wel is er een overleg gepland met de administratie op dinsdag.