Nieuw computerprogramma hindert verwerking steunaanvragen


De Federale Overheidsdienst die de steunaanvragen voor personen met een handicap regelt, gebruikt sinds anderhalve maand een nieuw computerprogramma. Sindsdien worden er amper nog aanvragen verwerkt. De vaste artsen die voor de FOD werken, trekken aan de alarmbel. "Het programma zoals het nu werkt, maakt het ons onmogelijk om efficiënt te werken", klinkt het bij de artsen in een open brief. "De toestand wordt dringend voor iedereen: personen met een handicap, administratief personeel, artsen..."
Het nieuwe programma is allesbehalve praktisch. Er moeten vaker gegevens manueel ingegeven worden. Een rekeningnummer moet bijvoorbeeld op drie verschillende plaatsen worden ingevoerd en aangepast. Het risico op fouten is daardoor veel groter. "Sommige berekeningen moeten zelfs manueel gebeuren", vertelde onze secretaris Marijke Van Kerckhove aan De Redactie. "Het oude programma was veel efficiënter. Men doet er nu veel langer over dan vroeger om eenzelfde dossier af te werken. Concreet zorgt dat ervoor dat mensen in een lange wachtrij terechtkomen", benadrukt ze. "Mensen die een nieuwe steunaanvraag doen, zullen heel lang op hun centen moeten wachten."
Onder andere onder druk van ACV Openbare Diensten is ICT-consultant Capgemini, die de software leverde, in gebreke gesteld omdat er effectief structuurfouten in het systeem zitten. Er komt nu ook een opleiding voor ambtenaren die met het programma moeten werken.