Brusselse vuilnisophalers staken tegen hervormingenDrie maanden geleden werd een nieuwe vuilnisophaalronde ingevoerd voor het Brussels gewest. Al snel werd duidelijk dat dat geen verbetering was. Integendeel, Brussel ligt er nog vuiler bij dan voorheen. 

De vakbonden hebben al meermaals aan de alarmbel getrokken. Wij hebben de administratie en het kabinet van Mevrouw Laanan (PS) verschillende voorstellen van verbeteringen gebracht. Voor ons is het duidelijk dat er vooral heel veel meer personeel nodig is. Toch weigert de overheid tot nog toe extra mensen aan te werven. 

ACV Openbare diensten vindt dat de hervorming ondoordacht werd ingevoerd. Met een overduidelijk tekort aan vrachtwagenbestuurders, vrachtwagens … gaat de overheid voorbij aan het echte probleem. 

Het personeel doet ondertussen wat het kan. Ze presteren volop overuren en rijden met overvolle vrachtwagens waarvan het onderhoud te wensen overlaat. Sommige personeelsleden moesten ook hun gezinsleven herindelen omdat zij in het verleden instonden voor de avondophalingen die nu zijn afgeschaft. Hun gewijzigde uurroosters drukken zo een duidelijke stempel op hun privéleven. 

ACV Openbare diensten vraagt daarom:
  • tijdelijke opschorting van dit hervormingsplan;
  • herinvoering van de avondophaling papier en karton in een arbeidsregime van vijfdagenweek;
  • herinvoering van de GFT-ophaling in een arbeidsregime van vierdagenweek.